
Peste & Fructe de mare
Momentele zilei în cheie gourmand-gourmet
- Micul dejun (produse de patiserie abia ieÈ™ite din cuptor, pâine de casă, ingrediente de calitate, cafea fără cusur)
- Prânz (delicat È™i delicios, în stil mediteranean; meniu uÈ™or, care să-È›i facă ziua uÈ™oară; ieÈ™i din grijile zilei È™i de bucuri de gustul mâncărurilor, experimentezi scurte escapade culinare în sudul însorit al Europei... fără să fi părăsit BucureÈ™tiul)
- Cină (lejeră, între prieteni, repovestind ziua de azi È™i proiectând-o pe cea de mâine)

Parcă întrega masă devine mai elegantă, iar clipele frumoase se înmulÈ›esc în viaÈ›a ta, atunci când ai dinainte un preparat provocator. Provocator È™i picant, dar nu atât de fierbinte încât papilele gustative să nu simtă rafinata asociere de gusturi.

Împrumut asiatic în gastronomia mediteraneană, dorada roÈ™ie cu sos de ghimbir îÈ™i află aici o interpretare sublimă. Notele tari de ghimbir, cele proaspete de lime, gustul dulce de morcov È™i toate celelalte, aduc împreună perfecÈ›iunea!

Dacă, pregătindu-l la cuptor, focul moale va face ca toate sevele aromate ale peÈ™telui marin să ajungă la tine de la sine, în cazul peÈ™telui în crustă de sare va trebui să descoperi singur acunziÈ™urile sale cele mai gustoase.

Familia doradelor e una intens cromatică. PeÈ™tele ăsta de aur are reflexe când galben-intense, când cenuÈ™ii, când roÈ™ii ca focul. Cum e È™i cu această doradă roÈ™ie pe care am ales să o pregătim cu simplitatea pescarilor meridionali.

A primit numele acesta în veacul al XIX-lea, când în portul Dover îÈ™i descărcau marile capturi vasele de pescuit oceanic. Londonezii au prins gust pentru carnea acestui peÈ™te, cerându-l anume. Stropit cu ulei de măsline È™i gătit la cuptor, e ravisant!

Rafinamentul reÈ›etarului cu ciuperci nu cunoaÈ™te limite. CombinaÈ›ia crevete-porcini funcÈ›ionează perfect la mesele cele mai elegante din lume È™i e timpul să o încerci È™i tu. Un sos rosé e argumentul ultim că ai făcut cea mai bună alegere.

Pe de o parte ai tonul, cu carnea sa bătătorită È™i aspră, È™i nucile, păstrând sub coajă arome de iod. Iar pe de alta, ai dulceaÈ›a perelor confiate, cu tenta inconfundabilă de caramel. Încearcă toate aceste gusturi È™i senzaÈ›ii È™i vei fi fericit!

Aromele marine se lasă pătrunse de zeama dulce-acriÈ™oară peste care o undă vibrantă de coniac vine să împace contrariile gustative într-o piruetă a simÈ™urlor… Un piure de broccoli È™i rozmarin temperează această erezie gurmetă.

Bucură-te pe îndelete de această regină a meselor cu fructe de mare! De gustul inconfundabil al tentaculelor cărnoase de caracatiță stropite cu ulei de ăsline, de rafinamentul calamarului si de frăgezimea creveÈ›ilor stropiÈ›i cu lămâie. E fiesta!

Calamarii mici (baby calamari) sunt fragezi și se pretează pentru umpluturi diverse. Cu feta, de exemplu, se obține o combinație delicioasă. Piureul de mazăre cu lime conferă acestui preparat gustul perfect.

VeriÈ™oară îndepărtată a racului, langustina are carnea albă È™i dulce. AÈ™ezat la masă, vei primi cinci bucăți pârpălite la grătar doar 2-3 minute, pentru a te delecta copios de aroma lor. O maioneză cu muÈ™tar È™i lămâie ar fi de dorit.

Oriunde în Sicilia, creveÈ›ii se mănâncă cruzi, prăjiÈ›i, fripÈ›i sau fierÈ›i. Cu garnitură de cuscus È™i broccoli, creveÈ›ii arată, în farfuria ta, ca niÈ™te bijuterii dintr-o comoară revărsată pe nisipul țărmului marin.

Èši-ai dorit să ai în farfurie un lup de mare È™i acum iată-È›i dorinÈ›a împlinită! Fileul stă bine pe un pat de risotto primavera, fiert în supă de legume proaspete È™i ulei de măsline. Sosul de lime este acordul final pentru o masă de excepÈ›ie!

Un lup de mare patagonian n-ajunge chiar aÈ™a uÈ™or în farfurie! O dată trecut din Èšara de Foc în focul domolit al maestrului bucătar, are dreptul să-È›i aparÈ›ină fără nici umbră de remuÈ™care. Ai tăi sunt lupul de mare È™i sparanghelul, pentru deplină savoare!

Dorada roÈ™ie sălbatică păstrează gustul adevărat al peÈ™telui marin, iar carnea are o consistență mai fermă. Iat-o, acum, aÈ™ezată pe un pat de fenicul copt È™i măsline taggiasche; carnoase, culese târziu, prin ianuarie-febuarie, de pe riviera italiană.

Versatil, delicat, „dându-se” după celelalte ingrediente din farfurie dar reuÈ™ind să-È™i păstreze intacte savoarea È™i aromele, sosul de lime pare să fie însoÈ›itorul perfect al caracatiÈ›ei... cel puÈ›in în preparatul pe care-l ai dinainte! Enjoy!

Se caracterizează printr-o carne fină, care se pretează la preparate È™i condimente delicate, ce-i lasă „necontaminat” gustul. Ideal este gătit pe gratar ori la plită, răsfățat de o ploaie măruntă de ulei de măsline ori îmbăiat în sos mediteranean.

Ricciola e unul dintre acei „urieÈ™i” ai oceanelor, pe care te bucuri când îi capturezi... în vârful furculiÈ›ei. A câta parte din peÈ™tele ce-ajunge la 50 kg să fie porÈ›ia ta delicioasă, asezonată cu trufe È™i ciuperci, alături de sora italiană a mămăligii?

De ce vei fi având nevoie ca să-È›i faci ziua picantă? De-un vârf de ardei iute? De condimente „hot” aduse din fierbintea Asie? Sau de un... sos diavolesc, cu ardei iute, usturoi È™i muÈ™tar, care să însoÈ›ească delicaÈ›ii creveÈ›i sotaÈ›i în vin alb È™i busuioc?